Η ελληνική κουζίνα συνεχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς, κατέχοντας μια εξέχουσα θέση στις γαστρονομικές λίστες του Taste Atlas.
Το Taste Atlas πριν λίγο καιρό δημοσίευσε λίστα με τις καλύτερες κουζίνες κατατάσσοντας την ελληνική στη δεύτερη θέση, ενώ η ιταλική και η ιαπωνική ισοβαθμούν πρώτες.
Στην κατηγορία των καλύτερων casserole – φαγητά που φτιάχνονται στον φούρνο σε ειδικό σκεύος – στη δεύτερη θέση βρίσκεται το παραδοσιακό γιουβέτσι.
Πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, ενώ σερβίρεται κατά κύριο λόγο σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε εορταστικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, το γιουβέτσι ψηφίστηκε ως το πέμπτο καλύτερο πιάτων ζυμαρικών στον κόσμο.
«Αποτελείται από συνδυασμό κοκκινιστού κρέατος – παραδοσιακά , αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές , όπως κεφτεδάκια, κοτόπουλο, θαλασσινά κ.α. – και ζυμαρικών με ντομάτα που παρασκευάζεται σε ένα σκεύος. Η πλούσια σάλτσα ντομάτας καρυκεύεται με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης», αναφέρει χαρακτηριστικά το Taste Atlas.
Παραδοσιακά, προτείνονται δύο είδη ζυμαρικών – κριθαράκι μικρό μέγεθος , ή τετράγωνα χυλοπιτάκια – και επικάλυψη της κατσαρόλας με στρώση τριμμένου τυριού.