Xειμωνιάτικη η γαλλική διάσημη σούπα κρεμμυδιού δια χειρός vegan chef Νίκου Γαϊτάνου.
Φτιαγμένη με ταπεινά υλικά και συνοδευμένη με δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί με φυτικό βούτυρο και φυτική παρμεζάνα είναι η ιδανική επιλογή για το κρύο.
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Υλικά για 2 μερίδες
Κρεμμύδι 200 gr ψιλοκομμένο
Μανιτάρια Σαμπινιόν 200 gr κομμένα σε φέτες
Αλεύρι 2 κουτ.σούπας για όλες τις χρήσεις
Καστανή ζάχαρη 1 κουτ.σούπας
Λευκό κρασί 100 ml
Δάφνη 2 φύλλα
Θυμάρι 1 κουτ γλυκού
Νερό 900 ml
Γαλλική μπαγκέτα 4 φέτες
Ελαιόλαδο 6 κουτ. σούπας
Φυτικό βούτυρο 2 κουτ γλυκού
Φυτική παρμεζάνα ή διατροφική μαγιά τριμμένη 2 κουτ σούπας
Αλάτι/πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε το νερό και στη συνέχεια το θυμάρι και τη δάφνη. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά και σουρώνουμε το ζωμό. Σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, μόλις έχουμε μια
ομοιόμορφη κρέμα ρίχνουμε το κρασί και στη συνέχεια το ζωμό ανακατεύοντας διαρκώς, τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη χτυπάμε στο μπλέντερ χειρός. Βουτυρώνουμε την κάθε φέτα ψωμί και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να τραγανίσει το ψωμί. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο με δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Νίκος Γαϊτάνος
Vegan chef