Υλικά
Αποξηραμένα σύκα
Λαχανικά για ριτσέλ’ (Φλούδες πορτοκάλι, κολοκύθα κόκκινη ή κίτρινη σε κομμάτια μπουκιάς , μελιτζάνα σε κομμάτια μπουκιάς)
Αρωματικά – προαιρετικά – (Βασιλικός, δάφνη, αρμπαρόριζα)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα αποξηραμένα σύκα και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Τα σύκα να γεμίζουν την κατσαρόλα ως τη μέση και το νερό να φτάνει σχεδόν ως επάνω στο χείλος. Φέρνουμε σε βρασμό και μετά από μια βράση κλείνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα σύκα στο ίδιο νερό να φουσκώσουν (μουλιάσουν) όλο το βράδυ.
Την επομένη παίρνουμε όσο περισσότερο μπορούμε από το ζουμί τους και το βάζουμε σε άλλο σκεύος. Αναπληρώνουμε το νερό και ξαναφέρνουμε σε βρασμό. Αν έχουμε χρόνο αφήνουμε και πάλι να μουλιάσουν κάποιες ώρες.
Κατόπιν σουρώνουμε τα σύκα και ρίχνουμε το ζουμί τους στο σκεύος με το υπόλοιπο. Σε αυτό το στάδιο τα σύκα δεν έχουν κάτι άλλο να μας δώσουν και πλέον τα πετάμε. Περνάμε το ζουμί από καθαρό τουλπάνι μια -δυο φορές και το βάζουμε να βράσει προσθέτοντας τα αρωματικά.
Βράζουμε έως ότου το υγρό μειωθεί κατά δυο δάχτυλα. Τότε θα έχει αποκτήσει πολύ σκούρο καστανό χρώμα και θα πρέπει να δέσει καλά σαν πηκτό σιρόπι, πιο δεμένο από τα γλυκά κουταλιού. Αυτό είναι το βράσμα. Μπορούμε να το φυλάξουμε για πολλά χρόνια σε γυάλινα καθαρά μπουκάλια. Δείτε στο τέλος της ανάρτησης (Προσθήκη) πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Ρετσέλι
Για να κάνουμε το ριτσέλ’, απαιτείται να έχουμε προετοιμάσει τα λαχανικά μας. Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε στον ασβέστη* το κολοκύθι και την μελιτζάνα και την επομένη τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και πολλές φορές. Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, τις ζεματάμε πρώτα για να επανέλθει η υγρασία τους (έτσι έκαναν τα παλιότερα χρόνια στο Μεσότοπο, διότι αυτή την εποχή δεν είχαν ωριμάσει ακόμα τα φρέσκα πορτοκάλια και είχανε μόνο ξερές φλούδες).
Βάζουμε την κατσαρόλα με το ζουμί των σύκων στη φωτιά και όταν αρχίσει η βράση, προσθέτουμε και τα λαχανικά, μαζί και το πορτοκάλι. Βράζουμε καλά να μαλακώσουν τα λαχανικά και φρούτα.
Το βράσμα μπορεί να εμπλουτίσει τη βινεγκρέτ της σαλάτας μας με μοναδικό αποτέλεσμα. Ανακατεύουμε σε ένα βαζάκι 1 κουταλιά μουστάρδα, 1-2 κουταλιές βράσμα, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά ξύδι, αλάτι και πιπέρι, κλείνουμε και χτυπάμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση κατά τα γούστα μας και περιχύνουμε την πράσινη σαλάτα μας. Φτιάξτε το και θα ανακαλύψετε νέους γευστικούς ορίζοντες!
Καλή επιτυχία