fbpx

Αστυπάλαια: Το πανέμορφο και πρώτο “πράσινο” νησί της Μεσογείου 

2.7K

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Δωδεκανήσου είναι η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά η πεταλούδα του Αιγαίου λόγω του ιδιόμορφου σχήματος της.

Με χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες επιρροές στην αρχιτεκτονική και όχι μόνο, διαθέτει μία από τις πιο εντυπωσιακές Χώρες του Αιγαίου,  εξωτικές παραλίες  (Καμινάκια, Βάτσες, Λιβάδι, Τζανάκι, Στενό) και φυσικά τοπία άγριας ομορφιάς που υπόσχονται αξέχαστες στιγμές στους λάτρεις των εναλλακτικών διακοπών και των extreme sports.

Η Χώρα της  με τα γραφικά καλντερίμια , τα λευκά σπιτάκια και τις βουκαμβίλιες είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σ’ έναν βραχώδη λόφο, στη σκιά του επιβλητικού ενετικού κάστρου και  διακρίνεται για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της.  Οι πέτρινοι ανεμόμυλοι στην είσοδο του οικισμού και οι γραφικές εκκλησίες δημιουργούν ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς.

Η επιβλητική καστροπολιτεία της Χώρας, χτισμένη από τον Βενετό αξιωματούχο Τζιοβάνι Κουερίνι το 1413, προκαλεί θαυμασμό μέχρι σήμερα με την φρουριακή αρχιτεκτονική της. Στο εσωτερικό της, διασώζονται οι ολόλευκες εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου (1790) και της Παναγίας του Κάστρου (1853) που φτιάχτηκαν από δομικά υλικά των οικιών Κουερίνι.

Μια από τις πιο ωραίες εκκλησίες του Αιγαίου, είναι η Παναγιά Πορταίτισσα  χτισμένη το 1762 στα πόδια του κάστρου με το τριώροφο κωδωνοστάσιο με τους ιωνικούς κίονες, τον γαλάζιο τρούλο και τα ακροκέραμα. Στο εσωτερικό του ναού ξεχωρίζουν το μπαρόκ χρυσοποίκιλτο τέμπλο και οι τοιχογραφίες της ρωσικής σχολής. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό και προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Αστυπάλαιας, από την νεολιθική εποχή έως τον Μεσαίωνα. Η συλλογή του περιλαμβάνει ευρήματα όπως αγγεία από τους μυκηναϊκούς τάφους, αρχιτεκτονικά μέλη παλαιοχριστιανικών εκκλησιών, αναθηματικές επιγραφές από ιερά, βενετσιάνικα ανάγλυφα και άλλα.

Η παράδοση της Αστυπάλαιας  στην γαστρονομία προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους λάτρεις των θαλασσινών και της ψαροφαγίας. Αγαπημένες γεύσεις :

Παραδοσιακοί  χταποδοκεφτέδες, αστακομακαρονάδες, λεμονάτη ψαρόσουπα, αχινοσαλάτα  ψάρια στο φούρνο με ζαφορά ή σκάρο πλακί με κρεμμυδάκι, ντολμάδες με αμπελόφυλλο, γεμιστοί κολοκυθοανθοί, το λαμπριανό (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι στο φούρνο με ρύζι) αλλά και τα αραντιστά (φακές μαγειρεμένες με ένα είδος τραχανά).

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού είναι οι λαμπρόπιτες, τα κιτρινοκούλουρα με άρωμα ντόπιας ζαφοράς, τα πουγκιά (γλυκές μυζηθρόπιτες) και οι δίπλες τριαντάφυλλα, μαζί με εκλεκτό θυμαρίσιο μέλι Αστυπάλαιας.

 

Η Αστυπάλαια πρόκειται να γίνει το πρώτο “πράσινο” και “έξυπνο” νησί της Μεσογείου 

Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Το άρθρο στον σύνδεσμο : https://www.skai.gr/news/environment/pos-tha-ginei-i-astypalaia-to-proto-prasino-kai-eksypno-nisi-sti-mesogeio

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close