fbpx

Αρτοκλασία Ρόδου. Συνταγή από τον chef Ευρυπίδη Γκόγκο

523

Ο όρος Αρτοκλασία προέρχεται από τις λέξεις άρτος και κλάσμα που σημαίνουν ψωμί και ποσοστό/κομμάτι. Είναι δηλαδή το ψωμί το οποίο προορίζεται να χωριστεί σε πολλά κομμάτια ώστε κατόπιν να μοιραστεί στον κόσμο.

Αν θέλουμε να τον πάμε στην εκκλησία θα πρέπει να τον σφραγίσουμε με την ειδική σφραγίδα την οποία θα βρούμε σε καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη.

Εκτός από το σφράγισμα του άρτου, συμβολική σημασία έχει και το χάραγμά του πριν το ψήσιμο. Το χάραγμα γίνεται περιμετρικά με κοφτερό μαχαίρι, και συμβολίζει το διαχωρισμό των επουρανίων από τα επίγεια. Εκτός από το συμβολισμό αυτό βέβαια βοηθάει και στο να φουσκώσει ο άρτος καθ’ ύψος και να μην παρουσιάσει ρωγμές στην επιφάνειά του.

Το κείμενο στον σύνδεσμο: www.thehungrybites.com/GR/

Στην ευχή που διαβάζει ο ιερέας αναφέρεται στο θαύμα όπου ό Κύριος τάισε 5000 ανθρώπους με 5αρτους. Είναι μία ευχαριστήρια δέηση προς τον Κύριο για τα αγαθά πού μας χάρισε. Τον άρτον τον οίνον και το έλαιον. Στο τέλος δε της δέησης ψάλει ύμνο στον οποίο αναφέρει.” Πλούσιοι επτώχευσαν καί επείνασαν οι δε εκζητούντες τον Κύριο ουδέ στερηθείσονται παντός αγαθού”

Ευριπίδης Γκόγκος Chef

Αρτοκλασία Ρόδου

Servings 5 Άρτοι
Προετοιμασία 1 ώρα
Μαγείρεμα 1 ώρα

Υλικά

  • 2,5 κιλά αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο τοπικό Ρόδου ή κίτρινο Λήμνου
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 60 γραμμάρια νωπή
  • 150 γρμ ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • χλιαρό νερό όσο πάρει περίπου 2 λίτρα
  • σουσάμι φυσικό
  • μαυροσίσαμο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τη μαγιά με λίγο νερό και μία κουταλιά ζάχαρη να ενεργοποιηθεί. Μόλις βγάλει φουσκάλες είναι έτοιμη. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι τα μπαχαρικά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  • Ανοίγουμε μία λακουβίτσα στο αλεύρι ρίχνουμε μισή κούπα ελαιόλαδο και την μαγιά αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά νερό μέχρι να έχουμε μία λεία και στιβαρή ζύμη πού να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σέ όγκο .
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ξαναζυμώνουμε την ζύμη για λίγο και την μοιράζουμε σέ 5 ίσα μέρη. Πλάθουμε σέ καρβέλια.
  • Εν τω μεταξύ έχουμε πλύνει το σουσάμι με κρύο νερό και το έχουμε απλώσει σε μία πετσέτα. Βρέχουμε την επιφάνεια από τα καρβέλια και τα πιέζουμε ελαφρά πάνω στο σουσάμι.
  • Κατόπιν βρέχουμε καλά το τυπάρι (σφραγίδα) την τοποθετούμε στην μέση του καρβελιού, πιέζουμε δυνατά και ανασηκώνουμε σιγά σιγά πρώτα από την μία πλευρά. Γύρω από τον τύπο περιμετρικά τρυπάμε με μία βελόνα πλεξίματος ή ένα καλαμάκι για σουβλάκι. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα σέ ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Ψήνουμε στους 170 C για περίπου 40'

Σημειώσεις

Αν δεν χωρούν όλα τα καρβέλια στον φούρνο, τα μοιράζουμε. Βάζουμε πρώτα τα δύο και τα υπόλοιπα σκεπασμένα στο ψυγείο για να μην ανέβουν πολύ και μας χαλάσει το σχήμα.
 
 
Βοήθεια σας και καλή επιτυχία!
 
Ευρυπίδης Γκόγκος Chef 
Γεύμα: Άρτος
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close