Το παραδοσιακό και πεντανόστιμο φαγητό της Κυριακής του Πάσχα στη Σίφνο είναι το μαστέλο. Έχει πάρει το όνομα του από το ομώνυμο σκεύος – πήλινο κιούπι σε μέγεθος κουβά χωρίς καπάκι – όπου σιγοψήνεται το αρνάκι ή το κατσικάκι.
Το μυστικό της απίστευτης γεύσης του βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και τον μπόλικο άνηθο αλλά και στις πολλές ώρες που ψήνεται το κρέας.
Η χαμηλή θερμοκρασία του ψησίματος έχει σαν αποτέλεσμα να λιώνει το κρέας στο στόμα.
Υλικά
Αρνάκι ή κατσικάκι 5 – 6 κιλά κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Κρασί κόκκινο
Άνηθος μπόλικος ψιλοκομμένος
Μπόλια – προαιρετική –
Αλάτι
Πιπέρι
Κληματόβεργες
Αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα – αναλόγως που θα ψηθεί –
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας με κόκκινο κρασί. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε όλα τα κομμάτια με άνηθο. Στρώνουμε στον πάτο από το μαστέλο (ειδικό πήλινο σκεύος για το συγκεκριμένο φαγητό χωρίς καπάκι) χιαστί τις κληματόβεργες σχηματίζοντας μία σχάρα. Πάνω από τις κληματόβεργες τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος. Αν θέλουμε βάζουμε στο τέλος πάνω από τα κομμάτια του κρέατος μπόλια για να μη στεγνώσουν.
Το καταβρέχουμε με 1 ½ – 2 ποτηράκια του κρασιού κόκκινο κρασί – αν είναι καθαρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από αυτό που πλύναμε το αρνί – Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο, στο οποίο με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρυπίτσες. Το βάζουμε στον ξυλόφουρνο να ψηθεί για 4 ½ με 5 ώρες!
Tips
Αν θέλουμε να ψήσουμε το φαγητό σε ηλεκτρικό φούρνο το βάζουμε να ψηθεί για μία ώρα στους 200 C και μετά συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 120 C Επίσης, στον ηλεκτρικό φούρνο αντί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα, την οποία δένουμε με σκοινί, χωρίς να την τρυπήσουμε! Το ειδικό πήλινο σκεύος “μαστέλο” μπορείτε να το προμηθευτούμε από τους Σιφνιούς αγγειοπλάστες.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!