Την Τσικνοπέμπτη στην Τήνο, στο καφενείο του χωριού Τριαντάρος, αναβιώνει το έθιμο του «Αποκριάτικου Χορού» και του «Αλφαβηταριού της Αγάπης» όπου οι χορευτές, σε κυκλική διάταξη, τραγουδούν περιπαιχτικούς στίχους ακολουθώντας, σύμφωνα με το πρώτο γράμμα κάθε στίχου, τη σειρά της αλφαβήτου.
Η εκδήλωση συνοδεύεται από κεράσματα με τοπικά εδέσματα και γλυκίσματα. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στα Υστέρνια αλλά και στο χωριό Φαλατάδος γίνεται Καρναβάλι με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά, όπου προσφέρονται μεζέδες και οι παρευρισκόμενοι χορεύουν με τη συνοδεία τσαμπούνας, βιολιού και κιθάρας.
Την ίδια μέρα, στο χωριό Αγάπη, γιορτάζουν το έθιμο του “Μακαρονά”. Οι κάτοικοι περιφέρουν, μοιρολογώντας, στους δρόμους του χωριού ένα ομοίωμα ανθρώπου από άχυρο για να το κάψουν τελικά στην κεντρική πλατεία. Κατόπιν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην ενοριακή αίθουσα για να φάνε την παραδοσιακή μακαρονάδα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Τριωδίου, οι νέοι και οι νέες της Τήνου ντύνονται μασκαράδες με διάφορες ονομασίες, όπως κουδουνάτοι ή κουκούγεροι και γυρίζουν στα σπίτια των χωριών διασκεδάζοντας τον κόσμο. Ενώ οι κάτοικοι πηγαίνουν βεγγέρες σε φιλικά και συγγενικά σπίτια και όλοι μαζί περιμένουν να θαυμάσουν τους μασκαράδες που σκορπίζουν χαρά και ευθυμία με τους χορούς και τα τραγούδια τους.
“Ωραία που ‘ναι η μπροστινή κι ωραία που χορεύει, να τη χαρεί η μανούλα της κι ο νιος που τη λατρεύει.
Στη Χώρα της Τήνου γινόταν και γίνονται συγκεντρώσεις σε σπίτια με χορούς και τραγούδια, αλλά και κωμικές παραστάσεις από τους κουδουνάτους. Τη γλυκιά νότα αποτελούν το ρυζόγαλο, τα μασουράκια αμυγδάλου και καρυδιού, η πάστα φλώρα, η πουτίγκα ρυζιού και οι τηγανίτες ψωμιού.