Τα αμυγδαλωτά φούρνου είναι ένα παραδοσιακό γλυκό από την Ιαλυσό – Τριάντα – της Ρόδου. Το φτιάχνουν και στα γύρω χωριά – Κρεμαστή Παστίδα – και το προσφέρουν σε γάμους, βαφτίσεις, αρραβώνες και γενικά σε κάθε χαρμόσυνη εκδήλωση.
Υλικά
Αμυγδαλόψιχα 6 φλυτζάνια – αν βρούμε προσθέτουμε και 10 πικραμύγδαλα –
Ζάχαρη 2 φλυτζάνια (500 gr )
Φρυγανιά τριμμένη 8 κουτ σούπας
Ανθόνερο 8 – 10 κουτ. σούπας
Αχνη ζάχαρη για το τύλιγμα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα, (αφού τα αφήσουμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό). Εν συνεχεία τα απλώνουμε σε πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά. Δεν χρησιμοποιούμε τα έτοιμα καθαρισμένα – ασπρισμένα αμύγδαλα που υπάρχουν στην αγορά, γιατί δεν έχουν δυνατό άρωμα. Τέλος τα αλέθουμε στο μούλτι.
Σε μπολ προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη, το ανθόνερο και την φρυγανιά. Ζυμώνουμε το μίγμα, μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Παίρνουμε λίγο από το μίγμα και πλάθουμε τα αμυγδαλωτά, σε σχήμα μισοφέγγαρου. (Για να μην κολλάει το μίγμα στα χέρια μας, τα βουτάμε συνεχώς σε ανθόνερο).
Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και βάζουμε τα αμυγδαλωτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C σε αέρα, μόνο για 10’ (αν ψηθούν περισσότερο θα σκληρύνουν πολύ).
Τοποθετούμε τα αμυγδαλωτά σε σχάρα μαζί με τη λαδόκολλα, μέχρι να κρυώσουν. Τα βρέχουμε στιγμιαία σε μπολ με ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε πολύ καλά με ζάχαρη άχνη.
Διατηρούνται για λίγο διάστημα σε κουτί ερμητικά κλειστό. Αν μείνουν εκτεθειμένα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν αμέσως.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!