fbpx

Αμαραθένιες πιτούλες από την Κίμωλο

2.6K
Κίμωλος η “Αρζαντιέρα”

Ήρεμο περιβάλλον, μοναδικά βραχώδη τοπία, θερμές πηγές, γαλαζοπράσινα νερά, κάτοικοι πρόσχαροι και το υπέροχο λευκό της κιμωλίας να κυριαρχεί παντού.
Πρωτεύουσα είναι το Χωριό, ένας  μαγευτικός οικισμός με  γραφικά σοκάκια και ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Η πράσσα, ο καράς, η αλυκή, η μαυροσπηλιά, το ρέμα, η μπονάτσα, παραλίες σαν στον παράδεισο  με χρυσές αμμουδιές, λευκά βράχια και τυρκουάζ νερά μας προσκαλούν για δραστηριότητες, όπως και η φύση στο υπόλοιπο νησί! Δανεισμός βιβλίου από την ανοιχτή Βιβλιοθήκη Κιμώλου, βόλτα στο χωριό και το Κάστρο, πεζοπορία στο Σκιάδι, εκδρομή στην Πολύαιγο, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο, δρώμενα με τους Κιμωλίστες ( εθελοντική ομάδα της Κιμώλου) είναι κάποιες από αυτές!

Η κουζίνα της λιτή, αλλά επαρκής για τις ανάγκες των λιγοστών κατοίκων της! Αμπελοφάσουλα, κρίταμα, λιαστές ντομάτες και πελτέ, ριγωτά ξυλαγγουράκια, κάππαρη, ντόπιο κρέας, μανούρα και ξυνό τα παραδοσιακά τυριά του νησιού, ανθόμελο  με βότανα της Κιμώλου.

Και τα εδέσματα ένα κι’ενα: Προζυμένια παξιμάδια με σκινόκοκκο, κουλούρια αρωματικά, φρέσκα ζυμαρικά( αραντό και κουλουρίδι) ντοματοκεφτέδες, μυζηθρένια μελόπιτα χωρίς φύλλο, παστέλι, κουλούρια με περίτεχνα σχέδια που κερνούν στους γάμους και πίτες.. πολλές πίτες! Πίτα τυρένια, αμαραθένια,λαδένια, κολοκυθένια,ελένια…

Υλικά για περίπου 25 πιτούλες

Για τη ζύμη

Ελαιόλαδο 125 ml
Αλάτι
Αβγά 2
Αλεύρι 1 κιλό
Ζεστό νερό 1 ποτήρι  – ή όσο πάρει η ζύμη –
Για τη γέμιση
Μανούρι 1 κιλό τριμμένο
Αβγά 5
Μάραθος 2 ματσάκια ψιλοκομμένα
Κρόκος αβγού χτυπημένος για το άλειμμα

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε  όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί, ώστε με το ζύμωμα να σχηματιστεί μια απαλή και λεία ζύμη. Την ανοίγουμε  σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη και την κόβουμε σε τετραγωνάκια. Στο μεταξύ, έχουμε αναμείξει το μανούρι με τα αβγά, το πιπέρι και το μάραθο, παίρνουμε από μία κουταλιά από αυτό το μείγμα και την τοποθετούμε στο κέντρο κάθε τετραγώνου ζύμης. Σηκώνουμε τις τέσσερις άκρες και τις κλείνουμε σαν φάκελο. Αλείφουμε τις πιτούλες με το αβγό, φροντίζοντας να τις πιέσουμε στις ενώσεις για να κλείσουν καλά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 Cγια 25 λεπτά. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close