Ήρεμο περιβάλλον, μοναδικά βραχώδη τοπία, θερμές πηγές, γαλαζοπράσινα νερά, κάτοικοι πρόσχαροι και το υπέροχο λευκό της κιμωλίας να κυριαρχεί παντού. Πρωτεύουσα είναι το Χωριό, ένας μαγευτικός οικισμός με γραφικά σοκάκια και ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Η πράσσα, ο καράς, η αλυκή, η μαυροσπηλιά, το ρέμα, η μπονάτσα, παραλίες σαν στον παράδεισο με χρυσές αμμουδιές, λευκά βράχια και τυρκουάζ νερά μας προσκαλούν για δραστηριότητες, όπως και η φύση στο υπόλοιπο νησί! Δανεισμός βιβλίου από την ανοιχτή Βιβλιοθήκη Κιμώλου, βόλτα στο χωριό και το Κάστρο, πεζοπορία στο Σκιάδι, εκδρομή στην Πολύαιγο, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο, δρώμενα με τους Κιμωλίστες ( εθελοντική ομάδα της Κιμώλου) είναι κάποιες από αυτές!
Η κουζίνα της λιτή, αλλά επαρκής για τις ανάγκες των λιγοστών κατοίκων της! Αμπελοφάσουλα, κρίταμα, λιαστές ντομάτες και πελτέ, ριγωτά ξυλαγγουράκια, κάππαρη, ντόπιο κρέας, μανούρα και ξυνό τα παραδοσιακά τυριά του νησιού, ανθόμελο με βότανα της Κιμώλου.
Και τα εδέσματα ένα κι’ενα: Προζυμένια παξιμάδια με σκινόκοκκο, κουλούρια αρωματικά, φρέσκα ζυμαρικά( αραντό και κουλουρίδι) ντοματοκεφτέδες, μυζηθρένια μελόπιτα χωρίς φύλλο, παστέλι, κουλούρια με περίτεχνα σχέδια που κερνούν στους γάμους και πίτες.. πολλές πίτες! Πίτα τυρένια, αμαραθένια,λαδένια, κολοκυθένια,ελένια…
Για τη ζύμη
Αλάτι
Αβγά 2
Αλεύρι 1 κιλό
Ζεστό νερό 1 ποτήρι – ή όσο πάρει η ζύμη –
Αβγά 5
Μάραθος 2 ματσάκια ψιλοκομμένα
Κρόκος αβγού χτυπημένος για το άλειμμα