Η συνταγή για τα ακούμια το παραδοσιακό γλυκό της Σύμης που μοσχοβολάει κανέλλα και μέλι, είναι από την κα Πόπη Τσαβαρή από τη Σύμη. Είναι ένα είδος λουκουμά που έχει σήμα υπόμακρο και προσθήκη ρυζιού στη ζύμη.
“Είναι το κατεξοχήν κέρασμα μαζί με τον καφέ μετά τη Θεία Λειτουργία στις εκκλησίες. Παλιά όταν το μωρό έβγαζε το πρώτο του δοντάκι , έφτιαχνε η μητέρα και τα μοίραζε στη γειτονιά για να της ευχηθούν να βγάλει και άλλα δοντάκια ανώδυνα.
Επίσης είναι και η βασιλόπιτα της Σύμης και αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση που θέλει τον Μέγα Βασίλειο να μοιράζει μικρές πίτες. Την Ακουμένη κατά το έθιμο όλα τα σπίτια φτιάχνουν ακούμια όπου στολίζονται σε σουπιέρες (πιατέλες) , σκεπάζονται με ασπροκεντήματα και μεταξωτά μαντήλια για να πάνε οι νύφες στις πεθερές , όπως και στους τατάδες (νονούς) και τις νανάδες (νονές) , στους θείους , παππούδες κτλ”
“Προκοπία Τσαβαρή”
Υλικά συνταγής για τα ακούμια
Ρύζι 250 γραμμάρια που το βράζουμε πολύ καλά να γίνει λαπάς
Ούζο 1 κούπα τσαγιού
Ηλιέλαιο 1 κούπα τσαγιού
Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
Ξηρή μαγιά 2 φακελάκια
Αλεύρι 1 κιλό για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζουμε το βρασμένο ρύζι και με τα χέρια μας το πιέζουμε για να λιώσει και άλλο. Προσθέτουμε το αλάτι , το ούζο , το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας , τη μαγιά και στο τέλος το χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ούτε πολύ πηκτή αλλά ούτε αραιή.
Δεν ζυμώνουμε όπως γίνεται σε άλλες ζύμες αλλά με τη παλάμη μας κτυπάμε σαν να δέρνουμε τη ζύμη. Θέλει αρκετή ώρα και όταν είναι έτοιμη στην επιφάνεια της θα σχηματίζονται μικρές φουσκάλες.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια πετσέτα να φουσκώσει , θέλει πάνω από μία ώρα. Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμη η ζύμη , εκτός από το φούσκωμα , οι φουσκαλίτσες που δημιουργούνται κατά το ζύμωμα αρχίζουν να σκάνε.
Βάζουμε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο στη φωτιά να κάψει , όχι πολύ. Για να δοκιμάσουμε τη δοκιμάσουμε τη θερμοκρασία ρίχνουμε μια μικρή κουταλιά από τη ζύμη και πρέπει να πάει στον πάτο και να ανέβει κατευθείαν πάνω.
Αφού τηγανίσουμε τα ακούμια τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Εν συνεχεία τα αρτύζουμε.
Υλικά για το άρτυμα
Ζάχαρη κρυσταλλική 250 γραμμάρια
Ζάχαρη άχνη 250 γραμμάρια
Κανέλλα 2 κουταλιές σούπας
Υ.Γ Αν θέλουμε παραλείπουμε τη ζάχαρη και βάζουμε μόνο μέλι
Συμβουλές
Για επιτυχημένα ακούμια το αλεύρι πρέπει να ειναι κοσκινισμένο ,το νερό χωρίς χλώριο (καλύτερα εμφιαλωμένο) και καλό ζύμωμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
“Φτιάξτε τα ακούμια μιας και σήμερα είναι η Ακουμένη να μοσχοβολήσει η οικουμένη! Μεγάλη μου αγάπη η μαγειρική αλλά και συνάμα η παράδοση. Αν και είμαι μακριά από τον τόπο μου αυτό δεν με εμποδίζει στο να ψάχνω και να καταγράφω τις παραδοσιακές συνταγές του. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ετοιμάζω ένα βιβλίο σχετικά με τα ακούμια που θα έχει όλη την ιστορία των ακουμιών καθώς και συνταγές συμβουλές για πετυχημένα ακούμια. Το βίντεο το έφτιαξε η μικρή μου κόρη Αγγελική Σωτηροπούλου 16 ετών την οποία ευχαριστώ πολύ”
“Προκοπία Τσαβαρή”
Συνταγές στην σελίδα της κας Τσαβαρή:
https://www.facebook.com/groups/414846478563059
https://www.facebook.com/otoposmasgr