Αβγοκούλες ή αβδοκούλες!
Εθιμοτυπικά ήταν στη Σύμη το δώρο της ναννάς – νονάς – για το βαφτιστήρι της το Πάσχα!
Αυγοκούλες και βουτυρένα ετοίμαζαν και για την εορτή των Αγίων Αποστόλων, αφού μεσολαβούσε η νηστεία που δεν ξεπερνούσε τις 30 μέρες – εξαρτιόταν από την ημερομηνία του Πάσχα – Κάτι που αναφέρει και ο Σιμωνίδης το 1848 στη Συμαΐδα.
“Πόπη Τσαβαρή”
Αυγοκούλες
Εκτέλεση
- Από το 1 κιλό αλεύρι παίρνουμε μια κούπα και κάνουμε ένα χυλό με τη μαγιά και λίγο νερό και τo αφήνουμε 2-3 ώρες να φουσκώσει. Σε λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο ζεστό και ανακατεύουμε καλά .
- Προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, τη μαστίχα, το αλάτι ,και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη σφιχτή κι ελαστική. Αφήνουμε λίγο το ζυμάρι – 15΄ – να ξεκουραστεί και πλάθουμε τις αυγοκούλες σε διάφορα σχέδια προσθέτοντας το κόκκινο αυγό.
- Τις αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C