fbpx

Αβγοκούλες . Συνταγή Σύμης από την κυρία Πόπη Τσαβαρή

1.1K

Αβγοκούλες ή αβδοκούλες!

Εθιμοτυπικά ήταν στη Σύμη το δώρο της ναννάς – νονάς – για το βαφτιστήρι της το Πάσχα!
Αυγοκούλες και βουτυρένα ετοίμαζαν και για την εορτή των Αγίων Αποστόλων, αφού μεσολαβούσε η νηστεία που δεν ξεπερνούσε τις 30 μέρες – εξαρτιόταν από την ημερομηνία του Πάσχα – Κάτι που αναφέρει και ο Σιμωνίδης το 1848 στη Συμαΐδα.

“Πόπη Τσαβαρή”

Αυγοκούλες

Προετοιμασία 1 hour 30 minutes

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 100 γρ βούτυρο (μαγειρικό λίπος)
  • 2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • μαστίχα Χίου
  • χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση

  • Από το 1 κιλό αλεύρι παίρνουμε μια κούπα και κάνουμε ένα χυλό με τη μαγιά και λίγο νερό και τo αφήνουμε 2-3 ώρες να φουσκώσει. Σε λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο ζεστό και ανακατεύουμε καλά .
  • Προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς, τη μαστίχα, το αλάτι ,και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη σφιχτή κι ελαστική. Αφήνουμε λίγο το ζυμάρι – 15΄ – να ξεκουραστεί και πλάθουμε τις αυγοκούλες σε διάφορα σχέδια προσθέτοντας το κόκκινο αυγό.
  • Τις αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C
Γεύμα: κουλούρια πασχαλινά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close