Οινούσες! Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου με τους 1000 κατοίκους ανάμεσα στη Χίο και τη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας έχει μεγάλη ναυτική παράδοση.
Σήμα κατατεθέν η Οινουσιώτισα . η χάλκινη γοργόνα με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, που υποδέχεται τους επισκέπτες μπαίνοντας με το πλοίο στο λιμάνι. Το πρώτο όνομα του ήταν Αιγνούσα απο το φυτό άγνος που φύεται στο νησί. Σήμερα ονομάζεται Οινούσες, λέξη που προήλθε από το “οίνος” μιας και είναι φημισμένο από τα αρχαία χρόνια για το καλό κρασί.
Τα αβγοκαλάμαρα είναι κρέπα – ομελέτα γεμιστή με κιμά και ρύζι με καταγωγή από τις Οινούσσες! Η ονομασία τους προέρχεται από τα αβγά – η συνταγή περιέχει πολλά αβγά – και το κυλινδρικό σχήμα που τους δίνουν το οποίο παρομοιάζουν με το σώμα του καλαμαριού”
Υλικά για 4 -5 άτομα
Για τη γέμιση
Κιμάς μοσχαρίσιος 400-500 gr (ή όποιο είδος προτιμούμε )
Ελαιόλαδο 3 κουτ.σούπας
Κρεμμύδια 2 μεγάλα κομμένα σε μικρά καρέ
Μοσχοκάρυδο ½ κουτ.γλυκού
Κανέλα 1 ξύλο
Αβγό 1
Κεφαλογραβιέρα γλυκιά ½ κούπα
Ρύζι γλασέ 2 κουτ. σούπας προαιρετικά – ή 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Νερό 1 κούπα
Για τις ομελέτες