fbpx

Αβγοκαλάμαρα: Συνταγή από τις Οινούσες για κρέπα  – ομελέτα γεμιστή με κιμά και ρύζι

3.1K

Οινούσες! Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου με τους 1000 κατοίκους ανάμεσα στη Χίο και τη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας έχει μεγάλη ναυτική παράδοση.

Σήμα κατατεθέν η Οινουσιώτισα . η χάλκινη γοργόνα με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, που υποδέχεται τους επισκέπτες μπαίνοντας με το πλοίο στο λιμάνι. Το πρώτο όνομα του ήταν Αιγνούσα απο το φυτό άγνος που φύεται στο νησί. Σήμερα ονομάζεται Οινούσες, λέξη που προήλθε από το “οίνος” μιας και είναι φημισμένο από τα αρχαία χρόνια για το καλό κρασί.

Τα αβγοκαλάμαρα είναι κρέπα – ομελέτα γεμιστή με κιμά και ρύζι με καταγωγή από τις Οινούσσες! Η ονομασία τους προέρχεται από τα αβγά – η συνταγή περιέχει πολλά αβγά – και το κυλινδρικό σχήμα που τους δίνουν το οποίο παρομοιάζουν με το σώμα του καλαμαριού”

Υλικά για 4 -5 άτομα

Για τη γέμιση

Κιμάς μοσχαρίσιος 400-500 gr (ή όποιο είδος προτιμούμε )
Ελαιόλαδο 3 κουτ.σούπας
Κρεμμύδια 2 μεγάλα κομμένα σε μικρά καρέ
Μοσχοκάρυδο ½ κουτ.γλυκού
Κανέλα 1 ξύλο
Αβγό 1
Κεφαλογραβιέρα  γλυκιά ½ κούπα
Ρύζι γλασέ 2 κουτ. σούπας προαιρετικά – ή 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Νερό 1 κούπα

Για τις ομελέτες

Αβγά 6
Γάλα ½ κούπα
Αλεύρι 2-3 κουτ.σούπας
Αλάτι, πιπέρι
Για το τηγάνισμα
Βούτυρο  4-5 κουτ. σούπας  λειωμένο ή ελαιόλαδο
Εκτέλεση 
Σοτάρουμε σε λάδι τον κιμά με το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Όταν σοταριστεί καλά, προσθέτουμε το νερό, την κανέλα και σιγοβράζουμε. Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει όλο το ζουμί ώστε να στεγνώσει ο κιμάς.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά αντί για ρύζι, προσθέτουμε όταν πήξει ο κιμάς και τον κατεβάσουμε από την φωτιά . Αφού τον κατεβάσουμε, αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε τα αβγά.  Αφαιρούμε την κανέλα, προσθέτουμε τα 2 αβγά χτυπημένα και το τυρί.
Για την ομελέτα
Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι Ν° 18-20 βάζουμε λίγο βούτυρο και αφού κάψει, ρίχνουμε με την κουτάλα από το μίγμα τόσο όσο για μια λεπτή ομελέτα. Τρυπάμε σε μερικά μέρη με το πιρούνι, να περάσει ο χυλός από κάτω για να ψηθεί. Όταν πήξει αρκετά και αρχίσει να παίρνει χρώμα, όχι όμως πολύ σκούρο, αλλά ανοικτό ξανθό κάτω και να είναι ελαφρά μελάτη επάνω.
Βάζουμε κατά μήκος μια κουταλιά γεμάτη γέμιση και με την βοήθεια δύο πιρουνιών την τυλίγουμε σε ρολό. Την τοποθετούμε σε ζεστή πιατέλα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Σήμερα, αν θέλουμε, όταν ετοιμαστούν τα αβγοκαλάμαρα, τα βάζουμε σε ταψί, πασπαλίζουμε με τυρί και τα βάζουμε μερικά λεπτά στο γκριλ του φούρνου, να πάρουν χρώμα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την γέμιση και για κρέπες. Επειδή οι κρέπες είναι πιο λεπτές και βάζουμε πιο λίγη γέμιση, θα βγουν, με αυτό τον κιμά, περισσότερα κομμάτια. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να τις περιχύσουμε με λίγη κρέμα γάλακτος, να πασπαλίσουμε τυρί τριμμένο και να τις γκρατινάρουμε.
Το άρθρο στον σύνδεσμο:  http://mamavasso.me

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close